Дмитро Самусевич, військовий: “Раніше я готував для цивільних, а зараз годую захисників країни”

917

Дмитро Самусевич — це молодий солдат-кухар, уродженець Дніпра, який пішов добровольцем служити до лав Національної гвардії України. Дмитро зараз перебуває на кордоні Сумської області, де захищає нашу землю від ворогів.

Павлоград.dp.ua: Дмитре, розкажіть, чим займалися до військової служби?

Дмитро Самусевич: Я працював кухарем. Працював у ресторані Casta сушистом та поваром на гарячому цеху, займався спортом, жив в своє задоволення.

Павлоград.dp.ua:     Як Ви розпочинали свій шлях військовослужбовця? Що спонукало вас зробити цей крок?

Дмитро Самусевич: Після місяця військового вторгнення Російської Федерації, після того, як я побачив, що вони зробили в Київській області, я пішов до військкомату та запропонував свою допомогу як доброволець. Вони взяли мене, сказали, щоб почекав, і що через місяць мені передзвонять. Приблизно через місяць мені подзвонили і сказали приходити о 9 ранку, будуть оформляти мене. На наступний день о 8 ранку ми поїхали на передову. І зараз я служу в Національній гвардії України.

Павлоград.dp.ua: Кожного дня ми бачимо офіційні звіти з передової, повідомлення про обстріли українських позицій та бойові втрати. Яка ситуація на лінії зіткнення зараз саме у Сумській області?

Дмитро Самусевич: Таке розповідати не можу, але скажу, що все добре, все спокійно на цій лінії. Детальніше можуть говорити тільки ті люди, які вище стоять за мене, а я не маю права.

Павлоград.dp.ua: Так, я розумію, військова таємниця. Чи забезпечує держава наших захисників всім необхідним, наприклад, спеціальним одягом чи взуттям?

Дмитро Самусевич: Так, забезпечується все добре. Є маленькі недоліки, але це можна виправити, треба просто потерпіти.

Павлоград.dp.ua: Які саме недоліки?

Дмитро Самусевич: Ну, наприклад, те, що дуже багато людей йдуть на службу, і трохи не вистачає всім одягу та іншого знаряддя. Доводиться чекати, щоб це всі все отримали. Забезпечення не дуже швидко працює.

Павлоград.dp.ua: Коли тільки приїхали на службу, Вам було страшно?

Дмитро Самусевич: Коли я йшов, морально був готовий до цього. І тоді, коли я вже прийшов на службу, в військкоматі був якийсь, не скажу, що страх, але незрозумілі емоції. Однак я не боявся, і зараз не боюсь. Навіть якщо почнуться активні бойові дії, які були на початку, я не боюся. Зараз я звик, боятися нічого.

 Коли я прийшов у військкомат, там стояла купа людей в черзі. Я спілкувався з чоловіками, які в 2 рази старше мене. Вони всі йдуть через те, що хочуть захистити свої сім’ї та допомогти, щоб швидше все це закінчилося, аби повернутися до мирного життя. І всі морально готові до цього, бо хто як не ми.

 Я пішов, тому що хотів допомогти нашій країні. Що скажуть те й будемо робити. Накажуть обороняти якийсь спецоб’єкт будемо обороняти. Накажуть  йти в вогонь під кулібудемо йти. Таке наше призначення.

Так, не всі новини з фронту хороші, але наш президент, наша армія намагається вберегти більше людей та наших військових, щоб потім, у майбутньому, зробити так, щоб росіяни просто пішли далеко і надовго.

 Просто треба набратися терпіння і почекати. Ви думаєте, військові не переживають? Особливо хлопці, у яких є сім’ї. Мені теж телефонують знайомі мої, які перебувають вдома у Дніпрі, питають як я. У когось сім’ї під Луганськом, і в Херсоні, в Запорізькій області. Так, є тимчасово окуповані місця, але треба почекати, все звільнимо, воно не все так швидко робиться.

 Росія велика країна, у якій багато, як кажуть, “гарматного м’яса”, і їм байдуже на їхнє життя. А наші намагаються зберегти наших людей, військових, і намагаються все акуратно зробити, щоб не було великих руйнувань, які завдали росіяни. Ми акуратно, потихеньку, красиво виганяємо ворога з наших територій.

Павлоград.dp.ua: Давайте припустимо, що війна закінчилася, і Ви повертаєтесь додому з перемогою в Дніпро. Чим будете займатися? Які плани?

Дмитро Самусевич: Коли війна закінчиться, я ще 2-3 місяці перебуватиму в армії, тому що буде зачистка. Треба буде перевіряти всі міста, де можуть залишитися росіяни. Я приїду і перше, що зроблю, відпочину тиждень. Потім буду шукати роботу і налагоджувати життя. Хочу побачити всіх своїх друзів, рідних і зможу розуміти, що мир настав.

Павлоград.dp.ua: Ваші слова змушують вірити у краще. Що, Дмитре, порадили б українцям у такий непростий час?

Дмитро Самусевич: Вірить в нас, вірити в нашу Україну, і все буде добре. Скоро будемо засмагати на кримських пляжах і пити текілу з бичками. Як сказав президент України Володимир Зеленський: “На нашій стороні – правда”.

        Бесіду вела Яна Васецька