Як запобігти отруєнню грибами?

455

Грибні страви корисні для здорових людей. Не даремно гриби здавна називають «рослинним м’ясом» чи «лісовим хлібом». Калорійність грибів невелика (у 100гр. сухих грибів — не більше 250 кКал), але вони містять білки, ферменти, ефірні масла, фунгін, тваринний крохмаль та багато мікроелементів (калій, фосфор, магній, натрій, кальцій, залізо, сірка, хлор,тощо).

Про це розповідає лікар-терапевт павлоградської амбулаторії №5 С. М. Діденко.

Здоровим людям корисні грибні страви. Не рекомендують їх вживати малолітнім дітям і тим, хто страждає шлунково-кишковими захворюваннями.

Готуючи страви з грибів, необхідно пам’ятати, що використання, неправильно оброблених та збережених грибів може бути причиною отруєння, або такого захворювання, як ботулізм. Запам’ятайте: є гриби їстівні, а є отруйні. Вживайте у їжу тільки їстівні гриби!

Твердження, що головки цибулі чи часнику буріють при сумісному варінні з грибами, якщо серед них є отруєнні, — помилкове. Не свідчить про отруєність грибів і потемнення срібної ложки при варінні грибів. Не може бути показником отруєності також запах або колір м’якуша грибів.

Пам’ятайте, що сушка, засолювання, маринування теплова кулінарна обробка не знешкоджують отруту в грибах.

Якщо після того, як Ви пообідали грибами, з’явилася нудота, блювання, пронос, спрага — необхідно терміново промити шлунок і випити не менше 1 літру теплої води. Хворому необхідно зробити клізму, покласти у ліжко і давати пити невеличкими ковтками. Для зняття болю у шлунку застосовують грілку, при ознобі — грілку до кінцівок, при запамороченні голови — дають міцну каву. Але, звісно, насамперед ви повинні викликати швидку медичну допомогу.