Роми Павлограда презентували свою національну кухню та культуру

286

У неділю в Центрі української культури відбувся оригінальний захід. В рамках проекту «Інтеркультурна вітальня», напряму«Кухня народів світу» (керівник — Ірина Івженко) гості Центру української культури спробували національні ромські страви, послухали інформацію про їхні традиції та переконалися у дружбі українців та ромів.

Участь у заході взяли рок-гурти «Ангажемент на вівторок», «Jamaica», клуб школи №17 «Європа+», представники ромської общини «Амаро Кхер» (ром. — «наш дім»), вокальний дует «Бахтале», координатор інтеркультурного проекту у Павлограді Олена Шуліка, представники бібліотечної системи міста, ЗМІ та ін.

Приміщення звукозаписуючої студії Центру української культури, куди запросили гостей, оформили у вигляді двох подвір’їв — українського та ромського.

_jqWlAtOdkc

«Ми хотіли показати, що ці два народи живуть зовсім поряд і немає перепон між домівками і культурами», — коментує Ірина Івженко.

Захід розпочався з хвилини мовчання за ромами, загиблими під час геноциду 1935-1945 року, влаштованому нацистами. dBK2Aw9CnSU

Після цього представник ромського народу, Володимир Ніколаєнко, автор збірки «Горить в душі циганська ватра», розповів про деякі етнічні традиції ромів, зачитав вірші та балади.

«Ми хотіли провести паралель з сучасної Україною, в якій йде війна і гинуть люди», — підкреслила Ірина Івженко.

Саме цим подіям присвячений новий міні-альбом гурту «Ангажемент на вівторок» під назвою «Волонтер». Кілька пісень з нього вони зіграли на цій зустрічі.

Читайте за темою: Павлоградські рокери випустили міні-альбом

Організатори підготували кілька цікавих конкурсів, пов’язаних з кулінарією та національними традиціями.

Рок-гурт «Jamaica» та дует «Бахтале» влаштували музичний «джем» (імпровізацію). Потім всі присутні сплели зі стрічок оберег, що символізує багатство, мир, дружбу.

8n_mOQk0gKo

Захід завершився справжнім ромським гаданням.

Читайте за темою: У Павлограді влаштували «Єврейський ресторанчик»

Автор фото — Вадим Шальський