Дорожня корупція в Дніпропетровській ОДА: викрито схему на 286 млн грн під час воєнного стану

306

НАБУ і САП викрили масштабну оборудку у дорожній сфері, у результаті якої під час повномасштабного вторгнення рф державному бюджету заподіяно понад 286 млн грн збитків.

Про підозру повідомили:

– ексголові ДніпроОДА;

– ексзаступнику голови ДніпроОДА;

– екскерівнику департаменту ДніпроОДА;

– ексначальнику відділу дорожнього господарства ДніпроОДА;

– керівнику суб’єкта господарської діяльності.

У 2022 році чинне в умовах воєнного стану законодавство дозволяло першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, а витрати на поточний та капітальний ремонт доріг були можливі лише в останню чергу.

Підозрювані замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування.

Витрати на таке обслуговування штучно збільшили до 1,5 млрд гривень. На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА, яка завищила вартість матеріалів на понад 286 млн грн. Частину цих коштів надалі вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником.

У серпні цього року у приміщеннях мерії Дніпра та обласної військової державної адміністрації пройшли обшуки.  Вони були пов’язані з розслідуванням справи відбудови доріг фірмою дівчини ексголови ОВА Валентина Резніченка.