У Павлограді обговорили ситуацію з майбутнім опалювальним сезоном: подробиці

841

Цієї зими можуть прогнозують проблеми з електроенергією. Причина в тому, що росія розбила більшість генераційних потужностей України.

Об’єкти, що споживають до 10 КВт, на державному рівні не внесли до об’єктів критичної інфраструктури ― мова йде про багатоквартирні будинки на автономному опаленні. Це значить, що там можуть бути стабілізаційні відключення і взимку.

В умовах дефіциту електроенергії, «Павлоградтеплоенерго» має кілька варіантів розвитку подій — від найгіршого до оптимістичного. Про це повідомив директор КП «Павлоградтеплоенерго» Петро Ковальчук.

Оптимістичний сценарій ― це робота в такому ж режимі, як минулоріч. Об’єкти теплоенерго завжди мали електроенергію, за винятком «блекаутів» після обстрілів чи аварій.

«Були ситуації, коли навіть при мінус 10 градусах досить велика котельня була без світла близько 12 годин. Ми думали, що через 6 годин будемо вимушені зливати теплоносій, але ми моніторили ситуацію, температура трималася і вдалося уникнути катастрофічної ситуації. Здобули певний досвід», ― розповів Петро Ковальчук.

На генератори покладатися можна лише частково. Таких потужних генераторів, щоб заживити велику котельню, просто немає. А навіть якщо і є генератор, то він не може працювати всю зиму. Будь-який генератор має періодично вимикатися, вони мають свій ліміт роботи, до того ж, всі вони споживають велику кількість палива.

При найгіршому сценарії доведеться зливати теплоносій, щб не розморозити систему. У цьому екстренному випадку у місті відкриються Пункти незламності, де буде опалення котлами, генератори, зарядні станції.

Ще одна проблема ― виконавча служба заблокувала рахунки КП «Павлоградтеплоенерго» за борги позаминулого сезону (91 млн грн, при тому, що борги населення Павлограда перед теплопостачальним підприємством ― близько 30 млн грн). У зв’язку з блокуванням рахунків «Павлоградтеплоенерго» не змогло провести заплановані роботи. Наприклад, замість заміни 1,5 км мереж замінили всього 200 м. Відкладається і ремонт одного з котлів, встановлення когенераційної установки та ін.

Рівень сплати населення за тепло складає приблизно 85%.