Кінологи з Павлограда взяли участь у пошуковій місії на Херсонщині

216

У Херсонський області завершився черговий етап пошукової місії Гуманітарного проєкту ЗСУ «НА ЩИТІ».

Упродовж кількох тижнів зведена група пошуку та евакуації працювала на локаціях Херсонщини, де проходили запеклі бої з окупантами у 2022 році.

До складу групи увійшли волонтери Павлоградського пошуково-рятувального кінологічного загону «Антарєс.».

Про це повідомили на сторінці цивільно-військового співробітництва у Facebook.

У відомстві зазначили, що для таких місій саме весна та осінь вважаються найбільш сприятливими сезонами, однак через рясні дощі цьогоріч поросла висока трава, яка значно ускладнила роботу пошуковцям.

«Заходити туди для групи — як для людей, так і для пошукових собак — небезпечно, а щось побачити крізь неї — важко. Але потрібно продовжувати роботу, поки ми не повернемо спокій родинам, які чекають на своїх захисників», — зазначив офіцер відділу пошукової роботи управління пошукової роботи та репатріаційних заходів ЦУ ЦВС ГШ ЗСУ Андрій Чернявський.

Пошуки проводились, зокрема, і серед знищеної у боях техніки, оскільки команда пошуковців мала інформацію, що там можуть залишатися останки загиблих військовослужбовців.

І тут свої унікальні здібності та ефективність у роботі засвідчили пошукові собаки разом з кінологами Павлоградського пошуково-рятувального кінологічного загону «Антарєс.».

Серед найскладніших локацій, що довелося опрацьовувати у цій місії, була Біляївська школа, у якій російські окупанти облаштували свою катівню. Там досі залишається чимало білих плям і запитань без відповідей.

«Усе, що ми напрацювали під час цих пошукових заходів, буде ще раз проаналізоване нами після повернення. І потім ми повернемось, щоб довести справу до кінця. Щоб повернути героїв додому», — зазначив Андрій Чернявський.