У Павлограді показали, як працює міський притулок для безхатніх тварин (ФОТО і ВІДЕО)

955

У Павлограді з 2018 року працює дільниця з відлову та утримання безхатніх тварин КП «Затишне місто». Вона розрахована на 102 собаки. Після відлову собаку оглядають, вакцинують, за потреби ― стерилізують.

Щорічно на утримання притулку необхідно близько 3 млн грн. Близько 1 млн грн ― це вартість корму для тварин. Штат дільниці ― 10 людей. Це майстер, підсобні робітники, ловці, фельдшери, прибиральниця.

«Після стерилізації і обробки собака випускається «на природу», ― розповіла начальниця дільниці з благоустрою Ольга Пасюгіна. На вухах таких собак вішають кліпсу.

Зараз у притулку близько 70 собак. У кожного ― своя доля. Когось кинули господарі, хтось народився вже на вулиці. Собаки знаходяться у вольєрах, але у них є час і місце для прогулянок. Серед «безхатьків» є і породисті. Одного з таких ― мопса ― завтра мають забрати нові господарі.

Зазвичай собаки приживаються у нових родинах, дуже рідко, коли собак повертають до притулку.

«Привозять і собак із зони бойових дій, в основному ― Донецької області», ― розповідає Ольга Пасюгіна.

За її словами, працювати у притулку зможе тільки той хто дійсно любить тварин. Наприклад, ловець Наталя Новікова знаходить підхід до будь якої-собаки ― і ловить, і може зайти у вольєр.

Сьогодні до дільниці завітали представники Молодіжної ради Петропавлівки. Хлопці і дівчата мріють про те, що у їхньому селі буде вирішуватися проблема з бездоглядними тваринами ― їх там нараховується більше 30-ти, каже учениця 11-го класу Руслана Скрипник.

«Ми приїхали, адже у Петропавлівці існує проблема того, що тварин викидають або жорстоко з ним  поводяться. Ми хочемо створити прихисток на території нашої громади, або хоча б мінімально налагодити співпрацю з великими містами Павлоград або Дніпро, для вилову собак. Також ми хочемо поширити інформацію про гуманне ставлення до собак та запобігти вандалізму», ― розповідає Руслана.

До притулку досить часто приїзджали школярі, особливо до війни ― вони привозили смаколики для собак.

Обрати домашнього улюбленця з притулку може кожен. Контакти: м. Павлоград, вулиця Харківська, 8А, +38 095 278 7911.