На Центральному кладовищі Павлограда роми викопують старі могили, щоб збудувати свої (ФОТО)

375

До редакції Незалежного регіонального порталу Павлоград.dp.ua звернувся підприємець Олександр Волошин. 25 квітня він побачив, що біля могил його батьків і бабусі на кладовищі по вул. Шутя роми викопують та обкладають цеглою величезну могилу.

P1300606

Батьки поховані на кладовищі більше 20 років тому. Поряд з ними знаходилися могили інших людей. Деякі мали металеві хрести, інші — кам’яні надгробки. Приїхавши в понеділок на кладовище, Олександр Волошин застав робітників ромської національності, що викопували та обкладали цеглою котлован розміром приблизно 9 м2.

«На місці цієї ями раніше були дві могили. Плити з них просто лежать поруч. Я був у шоці від цього кощунства. Одразу подзвонив до Івана Метелиці та зв’язався з директором КП «Спеціалізована агенція ритуал» Іваном Ткачем. Останній сказав, що все в порядку, у ромів є дозвіл. Який може бути дозвіл? Тут же були могили! Що ви скажете людям, які прийдуть провідати могили своїх родичів. А замість поховань — ромський склеп?», — обурюється Олександр Волошин.

Він викликав міліцію на місце події. Міліція відкрила кримінальне провадження та наказала припинити будь-які роботи на цій ділянці кладовища, доки не буде доведено їхню законність — дозволу роми міліції не змогли показати, демонстрували лише свідоцтво про смерть.

P1300610

«Дозволу і не може бути, я вважаю. Це кладовище переповнене, навіть доріжок подекуди немає. Як на ньому можна ховати у таких величезних могилах? А потім роми викопають інші могили та поховають на їх місці своїх родичів?», — вважає підприємець.

На кладовищі кореспонденти Павлоград.dp.ua побачили, що роботи продовжуються.

Павлоград.dp.ua: Чи можете Ви довести, що проводите роботи з дозволу адміністрації кладовища?

Робітник (ром): У нас є дозвіл, всі папери. Які до нас питання?

Павлоград.dp.ua: Можете показати дозвіл?

Робітник (ром): Можемо. Але пізніше. Ви кореспондент? Ми вважаємо, що робимо все по закону, у нас є дозвіл. Все. Більше ніяких питань.

На пленарному засіданні сесії міської ради від імені підприємця Олександра Волошина до адміністрації міста звернувся депутат Едуард Станько. Він коротко описав ситуацію та попрохав втрутитися. Міський голова Іван Метелиця обіцяв розібратися у питанні.

Тим часом до завершення робіт на кладовищі залишилося зовсім небагато часу — сьогодні-завтра замість старих могил виросте ромське поховання. За словами директора одного з місцевих ритуальних підприємств Наталі Коломійченко, розміри могили набагато перевищують дозволені законом.

P1300607