Унікальний майстер Геннадій Останін залишив по собі сотні робіт з дерева (ВІДЕО)

851

Після смерті Народного майстра Геннадія Останіна залишився будинок-майстерня і сотні його робіт. Зараз вся ця колекція дісталася у спадок донькам, проте, жити у будинку вони не будуть, і роботи хочуть передати в музеї або до приватних колекцій.

Геннадій Останін займався різьбою по дереву, малював, вишивав, випалював… Багато чого в будинку зроблено його руками. Навіть паркан, вікна, дах ― усюди є унікальні художні елементи.

Майстер народився в глухому селі на Уралі. Дитинство було бідним. У 9 років Геннадій навчився плести постоли («лапти»), в які взував усю родину. Навчався у гірсько-промисловій школі і працював на шахті. Займатися різьбярство почав у 1970-х роках, після того, як побував у Ялті у музеї «Галявина казок».

Русалки, казкові та міфологічні персонажі, панно, портрети ― десятки цікавих робіт. Є і на шахтарську тематику, адже Геннадій Останін багато років працював у шахті. Особливість його робіт ― частину дерева майстер залишав необробленою, його співавторкою виступала сама природа.

Геннадій Дмитрович Останін займався декоративно-прикладним мистецтвом усе життя. Доньки згадують, як їхнє дитинство проходило поряд з його роботами. Крім Павлограда, вироби з дерева авторства Останіна були представлені в Дніпрі, Тернівці, Києві, Лівадії (Крим), Польщі.

Зараз родичі майстра шукають, хто може бути зацікавленим у таких роботах, можливо, у створенні виставкової зали чи музею, тому що такі роботи є культурною спадщиною Павлограда. Телефон його доньки Інни — 095 217 29 13.

Читайте також: Пішов з життя павлоградський митець Геннадій Останін

Авторка: Тетяна Волкова