У Павлограді відділення травматології стало сучасним (ФОТОРЕПОРТАЖ)

1454

Павлоградська лікарня інтенсивного лікування — це опорна лікарня, яка обслуговує увесь регіон Західний Донбас. Сюди везуть людей, які постраждали у ДТП, отримали травми на шахтах, а з 2014 року ― постраждалих внаслідок бойових дій. Одним з відділень, яке приймає на себе велике навантаження, є травматологія. Майже 40 років це відділення не бачило ремонту, але цьогоріч змінилося кардинально ― його оновили за європейськими стандартами.

«ЦЕ ПРОСТО НОМЕР ЛЮКС  У ГОТЕЛІ»

В оновленому відділенні зможуть лікуватися до 50 людей одночасно. Це єдине подібне відділення травматології на увесь регіон, де люди отримують широкий спектр послуг, у тому числі операції із заміни суглобів.

«Відділення було в жахливому стані. Павлоградська громада надала близько 19,5 млн грн на реконструкцію відділення. Ще 3 млн грн виділили на меблі», ― каже директорка лікарні Ірина Жицька.

В одній з палат лікується вимушений переселенець з Донбасу, Андрій Зайцев, колишній рятувальник. Він відновлюється після операції, яка відбулася тиждень тому. На питання, чи подобаються йому нові умови в травматології, він сказав: «Це просто номер люкс  у готелі». Йому замінили суглоб, попереду ― 7 місяців реабілітації.

Ліки ― безкоштовні. Їх закуповують за кошти Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та передають благодійники. Проте НСЗУ не фінансує «залізо» ― пластини, протези та ін.

У відремонтованому відділенні надається послуга артроскопії ― це малоінвазивний діагностичний і лікувальний метод, який використовується у разі захворювань суглобів. У Павлоградській лікарні, в тому числі за допомогою такої операції, лікують колінні суглоби.

«Всього 5 лікарень Дніпропетровської області можуть надавати таку допомогу з ендопротезування», — зазначає заступниця директорки Марина Костюкова.

Ендопротезування — це хірургічна операція, при якій пошкоджений/зруйнований суглоб замінюється штучним.

Окрім світлих палат, зручних ліжок, санвузлів, у відділенні є сучасні операційні з необхідною апаратурою. Навіть умивальник для лікарів вже зроблений за останнім стандартами ― вода і мило подаються безконтактно.

Ремонт тривав близько 9 місяців, розповідає директор фірми-підрядника Генадій Нікашин.

«Головна складність полягала в тому, що відділення не припиняло роботу», ― згадує підрядник.

До його роботи було багато вимог. Відділення ремонтували так, щоб воно відповідало сучасним стандартам, було інклюзивним. У кожній палаті є свій санвузол, функціональні електричні ліжка, кнопка викладу медсестри, кондиціонери та ін.

«ДОСІ НЕ МОЖУ ЗАБУТИ, ЯК ПРИВЕЗЛИ ПОСТРАЖДАЛИХ З КРАМАТОРСЬКА»

У відділенні травматології рятують здоров’я тих, хто постраждав внаслідок бойових дій або обстрілів. Так було під час теракту на залізничному вокзалі в Краматорську. Це сталося 8 квітня, коли росіяни поцілили ракетами з касетними боєголовками у вокзал Краматорська, де кілька тисяч людей, здебільшого це жінки з дітьми та люди похилого віку, очікували евакуаційний потяг. Було 120 поранених і 59 загиблих.

«Скільки вже часу пройшло, але той день був одним з найважчих за всю мою роботу. Коли везли поранених людей з Краматорська ― це був жах», ― згадує завідувач відділення ― міський травматолог Олександр Онищенко.

За 40 років роботи він створив команду хірургів, які роблять у Павлограді складні оперативні втручання.

«ПРАЦЮЄ КОМАНДА ― ВІД ХІРУРГІВ ДО САНІТАРКИ»

«Не можна сказати, що операція вдала, бо у лікаря «золоті руки». Працює команда ― від хірургів до санітарки. Я їздив на навчання в Китай, в Іспанію. Дивився, які у них умови. Щось з цих напрацювань намагалися втілити і в нашому відділенні», ― каже Олександр Онищенко.j

Він зазначає, що працювати стало набагато зручніше ― обладнання нове, гарна команда.

«Ми вчимося і у молодих лікарів, вони приходять зі своїми ідеями. Молодь у нас вчиться, і ми у неї», ― зазначає Олександр Онищенко.

За його словами, на роботу травматології вплинув ще один фактор ― те, що відремонтували відділення реабілітації. Тепер хворого після операції ставлять на ноги саме там.

«Бувають дуже важки травми, зараз їх дуже багато. Ми лікуємо, робимо 2-6 операцій і передаємо пацієнта у відділення реабілітації. У них є обладнання, щоб поставити його на ноги. Раніше ми робили це самі», ― зазначає лікар.

Зараз у Павлоградській лікарні інтенсивного лікування триває ремонт лабораторії. У планах ― ремонт ЛОР-відділення, нині розробляють проєкт.

Авторка: Тетяна Волкова, фото авторки