В одному з ліцеїв Павлограда відкрили кабінет патріотичного виховання (ФОТО)

506

Тепер тут проводять зустрічі з воїнами, волонтерами, різноманітні майстер-класи. І, звісно ж, навчають «Захисту України». А ще у цій кімнаті облаштували міні-музей з цікавими артефактами.

Як розповіли у ліцеї, раніше тут був звичайний навчальний клас, де діти вивчали предмет «Захист України». Але заклад отримав нагоду осучаснити кабінет, ставши учасником програми міні-ініціатив ООН. Написали заявку, надали на розгляд кошторис. Переконали грантодавців, що такий кабінет наразі конче потрібен для патріотичного виховання молоді.

Столи, стільці, музейні вітрини та шафи для експонатів, жалюзі, інтерактивну та магнітну дошки, мультимедійний проєктор – все це змогли придбати за рахунок програми ООН. Ліцею, за умовами співфінансуваня, довелося зробили косметичний ремонт і оформити стенди.

На одному з них – портрети випускників, сімох героїв, що полягли в боях за Україну. Саме з хвилини мовчання та вшанування пам’яті захисників починається кожен захід у кабінеті.

Хоча відкрили його нещодавно, тут вже є багато цікавих експонатів. Наприклад, гільза від протитанкового снаряду. На ній залишили свої підписи багато воїнів. Та зараз жодного з них вже немає в живих.

Є також книга, розділ якої присвячений випускнику ліцею Володимиру Ащеулову, загиблому при обороні Київщини. Є прапор від розвідників, сувенірний герб із патронів і багато іншого.

Коли експонатів стане більше, тут планують проводити екскурсії.

До речі, учні ліцею, їхні батьки та педагоги активно допомагають нашим збройним силам. Відвідують поранених бійців у шпиталях, роблять окопні свічки, готують смаколики, беруть участь у благодійних забігах і т.п.

Що ж до самої навчальної програми «Захист України», учителі кажуть, що змін у ній поки що не багато. Лише з 2014 р. додався курс тактичної медицини. На рівні ж Міністерства освіти нову програму досі не затвердили, тому захищати Україну навчають по-старому.