«Мені захотілося якось підтримати українців»: павлоградець створює унікальні мозаїки (ФОТО)  

752

Днями у Центральній міській бібліотеці ім. Світличної мешканець Павлограда Сергій Чорний презентував свою колекцію оригінальних картин. Матеріалом для його витворів мистецтва слугують звичайні бляшанки з-під напоїв.

За фахом пан Сергій мебляр. Багато років працював на меблевих підприємствах робочим та шаблонником.  Творити почав ще у важкі 90-ті. Щоб заробити якусь копійку, виготовляв різьблені скриньки для жіночих прикрас та кухонні дощечки. Експериментував з матеріалами та техніками. Тоді ж вигадав власну методику створення мозаїки.

Змайстрував інструмент для вирізання малесеньких частинок майбутньої картини. Спочатку спробував працювати з фантиками з-під цукерок, але результат не задовольнив. Коли під руку потрапила алюмінієва бляшанка, зрозумів – ось ідеальний матеріал.

Та на той час такі банки самі були ледве не музейними експонатами – недоступна рідкість та розкіш. Тож ідею на певний час довелося відкласти. Згадав про неї у 2022 році, з початком повномасштабного вторгнення.

«У важкий час мені захотілося якось підтримати українців, наших захисників. Використовуючи свою ексклюзивну методику, почав створювати картини на патріотичну тему», – розповідає пан Сергій.

Спочатку він малює ескіз, підбирає кольори. Матеріал для мозаїки вирізає спеціальним інструментом вручну. Для однієї картини йому потрібні десятки, а то й сотні тисяч дрібнесеньких частинок. Художник наклеює їх на скло.

На кожну роботу майстер витрачає 1,5-2 місяці. Працює після роботи та у вихідні. Часто – уночі, коли не спиться. Каже, творчий процес відволікає від тривожних думок.

Нині пан Сергій мріє, аби його картини допомогли здолати ворогів. Каже, для цього, власне, їх і створював. Тому шукає для співпраці людей, які проводять благодійні аукціони. Хоче, щоб його ексклюзивні роботи стали лотами. Більшу частину коштів, виручених з продажу, обіцяє передати на потреби ЗСУ.