У Павлограді можна відчути атмосферу Бердянська: окупованого, але не зломленого (ВІДЕО)

950

У Павлограді відкрили виставку Поп-ап плакату «З кожною моєю згадкою про дім його стіни стають міцнішими». Це плакати спільноти «Ми – Бердянськ».

Рop-up — у буквальному перекладі це «несподіване виникнення», «спливання». Цей термін використовують у інтернет-рекламі, мистецтві, моді.

На виставці представленні 10 плакатів, які передають біль окупації.

Під час відкриття виставки звучали звуки моря, на поличках розклали ракушки, листівки, морські фігури, були й паперові кораблі. Все це занурювало в атмосферу літнього Бердянська, де любили відпочивати павлоградці. Зараз місто окуповане російськими військами. На виставці були присутні мешканці Бердянська, вимушені переселенці, які живуть у Павлограді.

«У цій виставці піднімаються важкі теми — депортація дітей окупантами, зруйнування інфраструктури, матеріальних природних цінностей», — розповіли у музеї.

«Не зважаючи на те, що ми зараз не вдома, не насолоджуємося морем, бичками, відпочинком… Бердянськ — це місце, яке має особливий вайб, атмосферу. Ми впевнені, що кожен із вас колись в дитинстві або зрілому віці був на відпочинку … Кожний, хто захоче прийти на виставку, побачить не тільки місто-курорт, але місто, що пережило велику втрату… Це перше місто в Україні, яке вийшло на мирні мітинги проти російських військових», — каже Дарина Литвиченко, викладачка Бердянського державного педуніверситету, депутатка міської ради Бердянська.

Дмитро Кіосов теж викладає у Бердянському педагогічному. В окупації прожив пів року.

«На одному з плакатів бачимо березень 2022 року. Це складний період для мешканців Бердянська… Ми бачимо внутрішню боротьбу з ворогом. Це страшно — виходити на мітинг, коли навколо стоять озброєні люди, і ми не знаємо, що вони будуть робити з нами… Мітинги тривали близько 2 тижнів, потім їх почали розганяти силою, саджати людей в тюрми, вивозити в Донецьк, Крим, росію… », — каже бердянець.

Ця виставка проїхала вже десятки міст України. Подивитися її в Павлоградському історико-краєзнавчому музеї можна до 15 лютого.

Адреса: пров. Музейний, 8

Режим роботи музею:

Пн. – чт.,суб. 9:00 – 16:45

П’ятниця 9:00 – 15:45