Компенсації за знищене житло: як отримати гроші та хто має право на відшкодування

357
Фото sluga-narodu.com

За 2023 рік житловий фонд України зазнав від рф збитків на загальну суму понад $54 мільярди. Найбільшу кількість пошкоджених будівель зафіксували в Донецькій, Луганській, Київській, Харківській, Миколаївській та Чернігівській областях. Власники житла, чиє майно було знищено або пошкоджено після 24 лютого 2022 року, можуть отримати грошову компенсацію на відбудову або ж придбання нового житла. Про це розповів на своїй Фейсбук-сторінці Віцепрем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

На початку січня 2024 року перші учасники програми — родина з Гостомеля — вже використали компенсацію, придбавши будинок у Бучі на Київщині. Жінка з цієї родини знаходилася в евакуації, але щойно дізналася про старт програми «єВідновлення» та можливість купити житло в Україні, одразу повернулася додому.

Умови програми

Компенсацію можна отримати на наступні види житла:

  • квартири;
  • приватні житлові будинки;
  • садові та дачні будинки;
  • житлові приміщення.

До укладання угоди про придбання житла за сертифікатом, потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або в ЦНАПі.

Потрібні:

– заява,

– документ, що засвідчує право власності,

– техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Розмір компенсації залежиться від декількох умов, як, наприклад, площа зруйнованого майна, регіон тощо. Сума враховує загальну площу майна помножену на середньозважену вартість 1 квадратного метра житла. Для приватних будинків також враховується область, в якій було знищене майно, а для квартир, крім області, ще важливим є кількість кімнат та рік побудови будинку.

Якщо у нерухомості було кілька власників, заява про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна може бути подана кожним співвласником окремо або одним зі співвласників такого об’єкта. Заява, подана одним зі співвласників, вважається поданою всіма співвласниками за відсутності заперечень інших співвласників. Такі заперечення подаються співвласниками до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Учасники програми можуть придбати будь-яку квартиру чи будинок в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де територіально розташоване зруйноване майно.

«Ви можете придбати будь-яку квартиру чи будинок первинку або вторинку, в будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйнована нерухомість.

Якщо вартість обраної вами нерухомості вища, ніж вартість сертифіката, ви можете доплатити з власних коштів. Разом з тим, можливо об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифіката — різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з рф», — зазначив Олександр Кубраков.

Як отримати компенсацію

Для отримання компенсації необхідно:

  1. Відповідати вимогам програми, а саме — бути власником житла, яке було зруйновано чи пошкоджено внаслідок російської агресії.
  2. Надати інформацію про знищене житло. Це можна зробити через застосунок або портал Дія, Центра надання адміністративних послуг (ЦНАП) чи нотаріуса.
  3. Подати заяву на отримання житлового сертифікату. Щоб подати заяву в застосунку Дія перейдіть в меню «Послуги», розділ «єВідновлення», «Зруйноване майно». Заповніть заяву про компенсацію в застосунку. Вкажіть пільгову категорію, якщо маєте її, та свої контактні дані. Дія автоматично сформує заяву. Перевірте її та відправте в обробку.
  4. Отримати рішення комісії місцевої ради про суму сертифікату.
  5. Обрати нове житло та забронювати кошти по сертифікату. Необхідно домовитися з продавцем та подати заяву у застосунку Дія на бронювання коштів.
  6. Звернутися до нотаріуса для оформлення документів. Нотаріус підтвердить відмову від права власності на знищену нерухомість та оформить угоду купівлі-продажу нової.
  7. Отримати нове житло.

Станом на січень 2024 року для виплати компенсацій за повністю знищене житло сформовано 1826 житлових сертифікатів. З них понад 400 родин забронювали кошти для купівлі нового житла, тобто вже обрали нове житло і готові укладати угоди купівлі-продажу.

Існує спеціальний сайт https://renovation.gov.ua на якому можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми чи дати свій зворотний зв’язок.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.