«Завжди на зв’язку»: для павлоградських надзвичайників облаштували сонячну електростанцію 

303

З перших днів нового року диспетчерський пункт Павлоградського управління ДСНС працює на енергії сонця. Відтепер, навіть у разі повного блекауту, рятувальники завжди матимуть зв’язок із населенням. Це стало можливим завдяки одному з трьох проєктів ПРООН, які нині втілюють у місті.

Відключення світла та блекаути, які Україна пережила позаторік, вплинули на роботу усіх служб. Тоді надзвичайників рятував дизельний генератор. Тепер з’явилася можливість встановити менш витратне джерело енергії.

«Електроенергія може зникнути зненацька. Автоматично включається наш великий генератор. Але він споживає 30 літрів дизельного пального на годину при потужності 68 кіловат. А ця сонячна станція дозволяє зекономити витрати на пальне і працює як безперебійний блок живлення. До того ж зменшимо споживання електроенергії», — пояснює начальник Павлоградського районного управління ГУ ДСНС Павло Жирнов.

Забезпечують безперебійну роботу сонячні панелі та акумулятор потужністю по 5 кіловат. Навіть у дощову погоду чи уночі накопиченої енергії вистачає, аби працював диспетчерський пункт — монітори, лінії зв’язку, оргтехніка, карти тощо. А ще — аварійне освітлення у гаражі та коридорах.

Важливо, що інвектор, за потреби, дозволяє підключити не лише сонячну станцію, а й генератор.

«Минулого року наш ресурсний центр за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля встановив таку сонячну електростанцію на одній з багатоповерхівок Павлограда. Це був перший такий досвід в Україні. Тепер поширюємо його далі. Голова мета цього проєкту – створити найкращі умови, щоб люди мали зв’язок із рятувальниками, навіть коли взагалі нічого не працює. Ми знову першими в країні подаємо чудовий приклад для інших служб критичної інфраструктури, яким потрібно завжди бути на зв’язку», — розповідає Оксана Горова, керівниця ГО «Ресурсний центр — епіцентр змін» та голова громадської ради при Павлоградському міськвиконкомі.

До зменшення витрат на електроенергію диспетчерського пункту підійшли комплексно. Для цього, окрім самої станції, закупили два сучасних принтера, два ноутбука та старлінки. Адже старе обладнання споживає більше електроенергії. До того ж нова техніка — це більш швидка робота служби.

Загальна вартість проєкту — близько 700 тис. грн.

Довідка Павлоград.dp.ua:

Проєкт «Завжди на зв’язку» реалізовується у співпраці з ДСНС та за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні. Ініціативу впроваджує  ГО «Ресурсний центр – епіцентр змін» за сприяння Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Канади, наданої в межах Програми з відновлення та розбудови миру.