У Павлограді встановлюють будинкові лічильники на воду: люди не розуміють, звідки такі борги

2954

Як нараховуються борги на квартири, якщо на будинок встановлено загальнобудинковий лічильник води? Про це йшла мова на засідання Громадської Ради 20 грудня. До ради звернулося 47 голів ОСББ. У деяких з них вже йдуть суди з «Павлоградводоканалом» — підприємство вимагає дати доступ до підвалу, щоб встановити лічильники.

«У нас присутній голова ОСББ, де були вже встановлені лічильники води. Нараховувалося щомісяця 300-500 грн боргу на квартиру. Лічильник зняли, люди більше не дали встановити його в підвал. Люди не розуміють, як відбуваються нарахування. Є норма про відтермінування на 3 роки після воєнного стану, але чому саме зараз встановлюються лічильники?», — розповіла голова Громадської Ради Оксана Горова.

Як повідомили у водоканалі, лічильники ставлять в рамках закону. І, на вимогу ОСББ, проєкти на встановлення лічильників вже будуть робитися з урахуванням заміни вводу на будинок.

Голови ОСББ вимагають, що у платіжках було видно, де нараховано суму за лічильником, встановленим у квартирі, а де — за загальнобудинковим.

По місту планують встановити 120 лічильників, 96 ― є проєкти. Допустили поки до встановлення тільки 12 будинків.

«Зараз у нас уже є декілька виграних справ в суді. Деякі ОСББ вже не чекають рішення суду — пускають нас самі. Якщо ви нас не допускаєте — вирішуємо в судовому порядку», — каже директор «Павлоградводоканалу» Анатолій Різник.

Що стосується нарахувань, то за його словами, дані з лічильника беруться на кінець місяця, і беруться дані по квартирних вузлах обліку, сумується і різницю «розкидують» на квартири.

«В мене за рік висить борг 1400 грн. Ви пишете мені в платіжці, що “борг більше як 2 місяці”. Але я вам нічого не винна. Якщо ви нараховуєте — нарахуйте по моєму лічильнику. Я передаю показники, сплачую вчасно. Звідки я можу дізнатися, що це мій борг? Як ви робити перерахунок, якщо ви нарахували тисячу… Ви зловили Іванова, чи Сидорова, що вони вкрали? Чи ви поклали це, згідно з законом, на кожного співвласника?», — каже Марія, співвласниця в ОСББ по вул. Західнодонбаська, 26.

Залишаються питання — а якщо людина не передає показники свого лічильника у квартирі, або передає неправильно? Як відбувається перерахунок? Які механізми в ОСББ або самих мешканців є дізнатися, чи хтось краде воду у будинку, користується магнітами?

Близько години були дебати. У висновку вирішили створити робочу групу, у яку увійшли члени Громадської Ради, ОСББ, водоканалу та місцевої ради.