4 роки в пошуках справедливості. Вдова вбитого павлоградця Михайла Солонського добивається правосуддя

3348

У 2019 році Павлоград сколихнула новина про вбивство молодого чоловіка Михайла Солонського — гірничого рятувальника, батька двох дітей. Він щорічно був Дідом Морозом на дитячих святах у містян Павлограду… Трагедія сталася у ніч на 1 вересня 2019 року у самому центрі Павлограда (в приміщенні ТЦ «КУБ», коли там ще був караоке-клуб). Нещодавно удова Ксенія Солонська звернулася до підписників у Facebook — вже 4-й рік йде суд.

Нагадаємо обставини справи

Результат першої експертизи (за участі Павлоградського бюро судово-медичної експертизи) показав, що Михайло помер через хронічне захворювання судин головного мозку. Це ж підтвердила і наступна експертиза — Дніпропетровської СМЕ. Проте за життя Михайло мав ідеальний стан здоров’я, регулярно проходив профогляди, адже працював гірничим рятувальником під землею.

Ксенія добилась ексгумації тіла Михайла, яке було доставлене до Головного Бюро СМЕ в Києві. Висновки цієї експертизи спростували висновки експертів Павлограда та Дніпра. У Михайла знайшли ушкодження в області шиї та зламаний шийний хребець. Це свідчить, що незадовго до смерті Михайло отримав настільки сильний удар в область шиї, від чого шийний хребець зламався.

Пізніше в судовому засіданні у листопаді 2023 року експерт Павлограду під час допиту підтвердив, що самостійно та без наявності необхідного обладнання, будучи експертом другої категорії, не зміг своєчасно виявити травму вбитого.

 «Я просто хочу справедливого вироку […]»

Лише у 2021 році правоохоронцям вдалося затримати підозрюваного у вбивстві — 34-річного чоловіка, який був схоплений біля кордону з Молдовою. Судове слідство триває до цього часу.

«Я просто хочу справедливого вироку […]» — написала на своїй сторінці у Facebook вдова Михайла, Ксенія Солонська.

Як пояснив Павлоград.dp.ua адвокат Ксенії Солонської Анатолій Пугач, сторона захисту наполягає на четвертому виклику одного і того ж експерта Дніпропетровського бюро судово-медичної експертизи. При тому, що людина там вже не працює і перебуває за кордоном.

«Що стосується змістовності допита цього експерта, то він позбавлений процесуального змісту, враховуючи те, що вже допитано експерта Головного бюро судово-медичної експертизи й судово-медичного експерта з Павлограда, показами яких було встановлено підстави виконаних ними досліджень та змісту складених ними та підписаних висновків експерта СМЕ, надано вичерпні відповіді експертами на запитання суду та сторони захисту, котра ініціювала такі допити.

Тепер, сторона захисту обвинуваченого, розуміючи відсутню перспективу в допиті експерта, котрий не з’являється на виклики суду клопотала про його повторний виклик тим самим створюючи штучне затягування процесу. Тим паче суд вже отримав документ, згідно з яким з травня минулого року такий експерт Дніпропетровського бюро СМЕ звільнений.

Враховуючи позицію сторони обвинувачення, захисту та потерпілої, суд — відмовив нарешті захисту в повторному виклику цього експерта та, натомість захист обвинуваченого, задля затягування процесу клопотала про виклик керівника Дніпропетровського бюро СМЕ — Савченка, який був лише підписантом експертизи Дніпропетровського бюро СМЕ і не брав участі у розтині тіла – і в даному клопотанні також отримала справедливу відмову суду», — розповів адвокат.

Він каже, що у справі зібрані всі докази, серед яких — відео, покази свідків та навіть  наявність зізнання обвинуваченого.

Обвинувачений зараз знаходиться під домашнім арештом у нічний час, але вдень він може без будь-яких обмежень пересуватись вулицями міста. Якщо його провину доведуть, йому загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

Читайте також: Воєнні злочини, колаборанти та допомога ЗСУ: як змінилася робота Павлоградського суду під час війни