На головну Новини Пішла з життя відома на всю країну художниця родом з Павлограда

Пішла з життя відома на всю країну художниця родом з Павлограда

У віці 95 років померла українська художниця Олена Рибальченко. Про її смерть повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

Олена Рибальченко народилася в Павлограді в 1928 році, за своє довге 95-річне життя пережила трагедію Голодомору, Другу світову війну, а також окупацію військами російської федерації Херсону. У це місто художниця переїхала в 1984 році.

У липні вона передала частину своїх картин у дар Херсонському художньому музею, пограбованому росіянами під час окупації міста. Загалом її доробок становить понад тисячу робіт. Кілька сотень з них зберігається в Павлоградському історико-краєзнавчому музеї Павлограда.

«Цікавою особливістю картин Рибальченко є тісний зв’язок з фольклором, народною поезією, піснею. Вона зображує народні гуляння, свята та звичаї, які були розповсюджені в Україні з давніх часів. Головні персонажі її картин – дівчата та парубки у національному одязі, які зустрічаються на побаченнях, сумують та мріють, радіють життю. Віршовані назви її картин запозичені з пісень або вдало укладені самою авторкою», — розповідають в Херсонському художньому музеї.

Також в коментарях пишуть, що Олена Рибальченко писала вірші й свої картини передавала на фронт з 2014 року.

Exit mobile version