На головну Новини Національна комісія рекомендує запропонувати Першотравенську нову назву

Національна комісія рекомендує запропонувати Першотравенську нову назву

Національна комісія склала перелік сіл, селищ та міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови. До переліку увійшло майже 100 назв з усієї Дніпропетровської області, у тому числі і Першотравенськ. Загалом Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України.

Для міста рекомендують «запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку».

Загалом в переліку є і інші подібні назви — села Перше Травня, Першотравневе, Першотравенка… Також рекомендують перейменувати села, назви яких пов’язані з російською мовою — Надеждівка, Спокойствіє, Январське, Новий Посьолок, Менделєєвка та ін. А також місто Новомосковськ.

Проте обговорення цього питання ще тривають. Наприклад 27 червня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, тому що бачить в ньому недоліки.

Зокрема, комісія рекомендувала перейменувати місто Запоріжжя, що викликало негативну реакцію.

Комітет Верховної Ради рекомендував Національній комісії зі стандартів державної мови скласти свої повноваження після пропозиції перейменування Запоріжжя. Також у Раді порадили Оксену Лісовому, який координує роботу комісії, здійснити перевірку її якості роботи. Він вже відреагував на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів має бути скасовано», — наголосив міністр.

Exit mobile version