На головну Поради Як запобігти отруєнню грибами?

Як запобігти отруєнню грибами?

Грибні страви корисні для здорових людей. Не даремно гриби здавна називають «рослинним м’ясом» чи «лісовим хлібом». Калорійність грибів невелика (у 100гр. сухих грибів — не більше 250 кКал), але вони містять білки, ферменти, ефірні масла, фунгін, тваринний крохмаль та багато мікроелементів (калій, фосфор, магній, натрій, кальцій, залізо, сірка, хлор,тощо).

Про це розповідає лікар-терапевт павлоградської амбулаторії №5 С. М. Діденко.

Здоровим людям корисні грибні страви. Не рекомендують їх вживати малолітнім дітям і тим, хто страждає шлунково-кишковими захворюваннями.

Готуючи страви з грибів, необхідно пам’ятати, що використання, неправильно оброблених та збережених грибів може бути причиною отруєння, або такого захворювання, як ботулізм. Запам’ятайте: є гриби їстівні, а є отруйні. Вживайте у їжу тільки їстівні гриби!

Твердження, що головки цибулі чи часнику буріють при сумісному варінні з грибами, якщо серед них є отруєнні, — помилкове. Не свідчить про отруєність грибів і потемнення срібної ложки при варінні грибів. Не може бути показником отруєності також запах або колір м’якуша грибів.

Пам’ятайте, що сушка, засолювання, маринування теплова кулінарна обробка не знешкоджують отруту в грибах.

Якщо після того, як Ви пообідали грибами, з’явилася нудота, блювання, пронос, спрага — необхідно терміново промити шлунок і випити не менше 1 літру теплої води. Хворому необхідно зробити клізму, покласти у ліжко і давати пити невеличкими ковтками. Для зняття болю у шлунку застосовують грілку, при ознобі — грілку до кінцівок, при запамороченні голови — дають міцну каву. Але, звісно, насамперед ви повинні викликати швидку медичну допомогу.

Exit mobile version