На головну Новини Вдвічі подорожчав один з базових товарів

Вдвічі подорожчав один з базових товарів

Фото getty images

Картопля в Україні подорожчала на 200%. Після початку великої війни та окупації значної території на півдні ціни на овочі суттєво зросли. Цьогоріч додалася і посуха. За даними сайту minfin.com.ua, середня ціна на картоплю сьогодні 24,51 грн/кг. В супермаркетах картопля вартує дорожче ніж 30 грн/кг.

Ґрунтові овочі або не вродили, або виявилися значно гіршої якості, тож фермери не змогли зібрати запланований урожай. По-друге, навіть тепличні овочі, що росли у більш контрольованому середовищі, постраждали від аномальної погоди, адже сітки не могли повністю закрити пекуче сонце.

Як повідомив керівник проєкту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев виданню «Економічна правда», релокація виробництва овочів відбулася, культури, яких не вистачало, були досаджені, але погодні умови внесли свої корективи.

«З липня і до вересня на більшості територій України або не було опадів, або їх було недостатньо. Липнева спека спричинила колосальні втрати. Вона вплинула і на овочі, які вирощувалися в цей період, і на закладання нового насіння, наприклад капусти чи моркви, які збираються зараз», – каже заступник Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Exit mobile version