На головну Новини У Павлограді відкрилася виставка розпису, внесеного до списків ЮНЕСКО (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Павлограді відкрилася виставка розпису, внесеного до списків ЮНЕСКО (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 11 жовтня, у виставковій залі Павлоградського історико-краєзнавчого музею відкрилась виставка майстрині з петриківського розпису, художниці Марини Іванової.

Марина з дитинства цікавилася малюванням. У 16 років дізналася про петриківський розпис і вивчала це мистецтво у Петриківському художньому училищі.

«Мені дуже було цікаво дізнатися, як виникають такі роботи, візерунки.. Я дізналася, що малювати петриківку можна і пензликом з котячої шерсті, а також іншими інструментами ― соскою, піпеткою, вушкою паличкою… Мене це зацікавило. Я поступила і навчилася», ― розповіла Марина.

У 2003 році Марина почала працювати на «Станції юних натуралістів», де і досі веде гурток. Також художниця працює у студії «МРІЇ», там навчає дітей та дорослих мистецтву петриківського розпису. На відкриття виставки запросили Ростислава, учня Ліцею №1, і його маму Анну ― вони також навчаються петриківці і вже мають свої перші картини.

«Ростислав малює близько 4 років і вже досяг гарних результатів», — каже наставниця.

Одна з її робіт ― «Частинка моря» ― намальована нещодавно. Марина каже, що втілила у картині свою мрію ― побувати на мирному українському морі.

Всі охочі можуть відвідати виставку до 31 жовтня.

Довідка Павлоград.dp.ua:

Петриківський розпис – унікальне українське декоративне мистецтво, яке походить з села Петриківка на Дніпропетровщині. Він став візитівкою української культури завдяки яскравим квітковим орнаментам та символіці добра, достатку й захисту. У 2013 році цей розпис був внесений до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Exit mobile version