На головну Поради Як підприємцям зафіксувати збитки від «прильотів»

Як підприємцям зафіксувати збитки від «прильотів»

Фото kg.ua

Під час ракетних обстрілів крім обстрілів житла страждає і майно юридичних та фізичних осіб — підприємців. Незважаючи на те, що нормативних актів з конкретними алгоритмами відшкодування підприємцям втрат поки не існує, у Павлоградській міські раді радять не чекати, а по можливості вже зараз фіксувати завдані збитки і збирати доказову базу.

Основні кроки підприємця у бік компенсації:

1) Надати докази, що до війни компанії належало відповідне майно. Щодо нерухомості чи транспортних засобів – відповідна інформація міститься в реєстрах, щодо рухомого майна – надати відповідні договори купівлі-продажу, первинні документи, які підтверджують факт поставки майна, картки обліку основних засобів, дані балансової вартості щодо капітальних інвестицій тощо;

2) Підтвердити факт руйнування чи пошкодження майна та причинно-наслідковий зв’язок, що ці збитки спричинені збройною агресією росії. Cамостійно здійснити відео- та/або фотофіксацію спричинених нею наслідків, за можливості знайти свідків та задокументувати їхні свідчення, провести інвентаризацію майна.

3) Власникам бізнесу варто передовсім звернутися із доказами руйнування чи пошкодження майна до правоохоронців. Підприємцям рекомендують подати до поліції заяву про злочин, щоб отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

4) Підприємцям варто додати інформацію про свої втрати до порталу https://warcrimes.gov.ua/  створеного офісом Генпрокурора. Свідчення допоможуть, зокрема, оцінити загальні збитки, завдані Україні через вторгнення рф, для подальшого їх відшкодування та формувати на основі цих даних позови проти росії до вітчизняних і міжнародних судів.

Exit mobile version