На головну Новини У професійному ліцеї Павлограда відремонтували укриття (ФОТО)

У професійному ліцеї Павлограда відремонтували укриття (ФОТО)

У Західно-Донбаському професійному ліцеї Павлограда ― чудовий приклад активної взаємодії між навчальним закладом та громадськими організаціями для створення безпечних умов. Тут реалізували проєкт «БОС» ― «Безпечне Освітнє Середовище», який не лише забезпечує укриття для захисту від потенційних загроз, але й дає студентам можливість застосувати свої професійні навички на практиці. Укриття відремонтувала громадська організація «ЗДПЛ з турботою в серці» завдяки гранту Helvetas Swiss Intercooperation в межах підтримки України з боку Швейцарії за фінансування Swiss Solidarity.

До виконання робіт залучили учнів за професією робітників з комплексного обслуговування будинків. Малярі-штукатури виконували стяжку, укладали плитку, кріпили до стін OSB-плити, оброблені протипожежним засобом, та фарбували. Електромонтери встановлювали освітлення, а слюсарі-ремонтники збирали парти та лавки.

«Укриття стало більш безпечним: поставили протипожежні двері, придбали сучасне обладнання — лавочки, парти. Оббили стіни OSB, обробили їх протипожежним клеєм, все церобили діти власними руками», — розповіла Ольга Ковач, керівник ГО «ЗДПЛ з турботою в серці».

Загалом ремонтом укриттів у своїх корпусах ліцею почали займатися з лютого 2024 року. Підключають спонсорів, благодійників. І не дарма ― нещодавно укриття знадобилося під час ракетних ударів 6 вересня. Тоді туди збіглися не лише студенти, адле і переселенці з найближчого гуртожитку а також місцеві мешканці.

Під час тривоги в укритті проходить заняття. Тут чергує медсестра. Якщо тривога застала ввечері ― можна випити чаю, зробити уроки, почитати книгу.

У ліцеї навчається понад 40 дітей-переселенців. Є діти-сироти, позбавлені батьківського спілкування, діти з малозабезпечених сімей, діти з особливими освітніми потребами.

Антіпова Катерина в цьому році приїхала з Покровського району. Каже, подобається навчатися. А ще вона залюбки брала участь в облаштуванні укриття:

«Саме за своєю спеціальністю ― робітник з комплексного обслуговування і ремонту будинків — я взяла участь у тому, щоб відремонтувати наше бомбомсховище. Ми робили багато робіт: і плитку крали, і кріпили OSB, фарбували, робили відмостку. Переживали, щоб зробити все рівно і гарно ― ми старалися для себе».

Exit mobile version