На головну Новини Оновлення даних до 16 липня: що може загрожувати тим, хто не встиг

Оновлення даних до 16 липня: що може загрожувати тим, хто не встиг

Фото armyinform.com.ua

Завтра, 16 липня, завершується 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних. 16 липня ― останній день, коли це можливо зробити.

Станом на 14 липня 2024 року, свої данні обновили понад 4 млн військовозобов’язаних, розповідають у Міноборони України.

Оновити дані можна зробити трьома способами:

  • піти до територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП)
  • скористатися послугою у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП)
  • уточнити дані у мобільному застосунку “Резерв+”.

Як та кому вручатимуть повістки

Після 16 липня, на адресу проживання тих, хто оновив свої дані, в будь-який момент може надійти повістка із запрошенням на уточнення даних та проходження військово-лікарської комісії.

Онлайн неможливо пройти військову-лікарську комісію, яку за новим законом про мобілізацію треба проходити у воєнний час щороку. Тож можна припустити, що багатьох із тих, хто оновив свої дані, після 16 липня очікує направлення на ВЛК.

Як санкції для тих, хто не оновив данні?

Якщо людина не прийде по повістці на проходження ВЛК – її чекає штраф від 17 до 25 тис. грн. Такі ж штрафи можуть очікувати і на тих, хто не оновив свої дані до 16 липня.

У разі, якщо ВЛК визнає людину придатною до військової служби і у неї немає права на відстрочку, наступним кроком може стати вручення мобілізаційного розпорядження ― «бойової повістки». Якщо не явитися по такій повістці, то це вже кримінальна відповідальність. Ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається кримінальною відповідальністю та позбавленням волі від 3 до 5 років.

Крім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування машиною. Щоб обмежити когось у праві керування, начальник ТЦК має підготувати заяву, її подають до суду, де без участі військовозобов’язаного протягом 30 днів цю справу розглядають. Про те, що вас позбавили права керувати машиною, можна дізнатися в Дії або на блок-посту чи на вулиці під час перевірки.

Якщо не сплатити штраф ― можуть заблокувати рахунок. Якщо там є необхідна сума, то її спишуть.

Exit mobile version