На головну Новини Новий тариф на світло: що треба знати

Новий тариф на світло: що треба знати

З 1 червня в Україні змінили тариф на електроенергію. Скільки тепер сплачуватимуть українці за світло, чи будуть надаватися субсидії та чи діятиме надалі «нічний» тариф – на ці та інші найпоширеніші запитання споживачів відповіли в YASNO.

Який новий тариф та на кого він поширюється?

З 1.06.2024 р. по 30.04.2025 р. Кабмін встановив для всіх жителів України єдину фіксовану ціну на електроенергію незалежно від обсягу споживання ― 4,32 грн/кВт∙год. Це означає, що скільки б не було використано електроенергії протягом місяця (наприклад, 50, 150, 250 кВт∙год і т.д.), при нарахуванні весь обсяг буде помножений на ціну 4,32 грн.

Окремий тариф діє лише для квартир та будинків з електроопаленням тільки у період з 1 жовтня по 30 квітня. У цей час при споживанні до 2000 кВт∙год/міс включно вони сплачуватимуть за ціною 2,64 грн/кВт∙год за весь обсяг, а понад 2000 кВт∙год/міс ― 4,32 грн/кВт∙год за весь обсяг.

Якщо встановлений двозонний лічильник, чи буде діяти «нічний» тариф?

Тарифні коефіцієнти для багатозонних приладів обліку залишаються без змін. Тобто, якщо в оселі встановлений двозонний лічильник, то спожита з 23:00 до 7:00 електроенергія буде коштувати вдвічі дешевше. «Нічний» тариф буде поширюватися як на споживачів з електроопаленням, так і без.

Чи будуть надаватись пільги та субсидії на оплату електроенергії? Як їх отримати?

Постанова Кабміну щодо тарифів не зачіпає механізм призначення житлових субсидій та інших пільг. Електропостачальники не займаються їх оформленням та виплатами. Щоб дізнатися, чи має право ваша родина на отримання субсидії чи пільг, слід звертатися до органів Пенсійного фонду України. 

Якщо тариф підвищили, відключень буде менше?

Зміна тарифу не впливає на відключення.

Користувачам слід регулярно передавати показання: за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного.   

Exit mobile version