На головну Новини Народна іграшка: у Павлограді відкрилася виставка ляльок-мотанок (ФОТО і ВІДЕО)

Народна іграшка: у Павлограді відкрилася виставка ляльок-мотанок (ФОТО і ВІДЕО)

Сьогодні, 16 травня, у Всесвітній день вишиванки, у Павлограді відкрилася виставка Народної Майстрині України, Членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва Наталії Курпай. На виставці «Лялькова історія. Живу… Творю… » представлені понад 70 ляльок-мотанок.

«Моя творчість почалася порівняно недавно ― у 2018 році, ― розповіла майстриня. ― Брала участь у багатьох виставках ― всеукраїнських, міжнародних, різноманітних проєктах, в тому числі благодійних. Зараз одна з моїх ляльок мандрує у Японії. Потім вона буде продана, а гроші спрямують на користь українських дітей-переселенців».

Вперше Наталія спробувала створити ляльку-мотанку на одному з майстер-класів. І так захопилася процесом, що не помітила, як швидко промайнув час. Найперша створена лялька і досі зберігається у неї вдома.

«Ця лялька ― берегиня моєї оселі», ― каже Наталія.

У неї вже десятки образів ляльок, кожна має цікаві деталі: віночки, прикраси. Всі ляльки отримали назву, яка говорить сама за себе.

Наталія Курпай брала участь у міжнародному проєкті, в якому були ляльки-Барбі в різних образах.

«Я створила ляльку Берегиня-Оранта. Ця робота зайняла перше місце. Я хочу створити таку ляльку саме народну. Вже зібрала трохи матеріалу, треба попрацювати, ― каже майстриня. ― Лялька не може створитися без образу. У своїй творчості я завжди поєдную сучасність та історію, бо без минулого немає сьогодення».

На виставці є кілька ляльок, в яких вона зобразила членів своєї родини ― себе, матір, доньку.

Зараз Наталія Курпай очолює Творче об’єднання «Лялькова майстерня» «Палацу творчості дітей та юнацтва», де викладає мистецтво створення «Народної іграшки» для дітей. Заняття проходять у філії «Веснянка» на вул. Харківська. Записатися на заняття можуть діти віком від 7 до 16 років у Палаці творчості дітей та юнацтва на вул. Ганни Світличної, 64. Новий навчальний рік стартує з 15 вересня.

Читайте також: Маленькі павлоградці зробили обереги для новонароджених на День вишиванки

У День вишиванки Наталія теж одягла вишиванку з тканини, витканої на дерев’яному верстаті. З цієї ж тканини зроблений одяг для деяких її ляльок.

Виставка працюватиме у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї до 13 червня.

Exit mobile version