На головну Відео Інспектори рибоохоронного патруля розповіли про нерест, штрафи та «полювання» на браконьєрів (ВІДЕО)

Інспектори рибоохоронного патруля розповіли про нерест, штрафи та «полювання» на браконьєрів (ВІДЕО)

Зараз на водоймах Дніпропетровщини триває нерестова заборона ― риба розмножується, відкладає ікру, яку потім запліднюють.  

Як зазначив в інтерв’ю Павлоград.dp.ua головний державний інспектор Рибоохоронного патруля Олександр Коваль, вже виявили 15 порушень, під час яких рибалки ловили рибу з берега у заборонених місцях, а саме ― на нерестових ділянках. Також викрили одне грубе правопорушення, коли чоловік виловлював рибу з човна сітками, чим завдав збитків на суму 123 тис. грн. У нього було виявили човен, 9 сіток та 70 рибин. Сітки та човен було вилучено та передано до правоохоронних органів. Цей випадок стався в с. Колпаківка Магдалинівського району.

Роман Геращенко, головний державний інспектор Дніпропетровського рибоохоронного патруля, зазначив, що риби стало більше:

«Це відбулося з різних причин, в основному через те, що немає виходу маломірних судів. Рибалки-любителі роками відпочивали таким чином ― плаваючи на човнах. Але зараз у зв’язку із воєнним станом на човни діє заборона. З одного боку, це добре, бо моторні човни не турбують рибу. Але, з іншого боку, люди не мають змоги відпочивати».

Кількість браконьєрів зменшилася після того, як підвищили штрафи за це правопорушення.

«Люди розуміють, що за порушення доведеться платити – навіть на майно можуть накласти арешт. Зараз в нас фіксується лише 3-6 грубих правопорушень на місяць. А ось рибалок-любителів, які закидають вудки в заборонених місцях, де риба йде на нерест, ловимо багато. В нас в області є один тимчасові і два постійні іхтіологічні заказника, де рибалити заборонено. Окрім того в осінньо-зимовий період діють так звані зимувальні ями, коли рибалити також не можна. Але знаходяться люди, яким все одно, вони йдуть і рибалять. Та зараз за одного карася можна отримати збиток на суму 1581 гривня. Це суттєвий штраф, тому якщо людина хоч раз отримає такий протокол, то навряд чи піде знову порушувати», — каже інспектор.

Він зазначив про важливість наукових програм з біомеліорації, зариблення річок громадськими організаціями і промисловими рибалками.

«Я вважаю, що зариблення для рибалки повинно бути як свято, бо риба, що довго проживає у водоймі, вироджується, стає меншою за розмірами. А коли в річку запускаєш свіжу кров, і рибки підростають, то відбувається видовий сплеск ― риба стає більшого розміру, менше хворіє», ― каже  Роман Геращенко.

Він зазначив, що рибоохоронний патруль співпрацює з павлоградською організацією «ОПМРД», яка проводить рейди у пошуках браконьєрів.

«Будь-який громадянин, якщо бачить правопорушення, зобов’язаний подзвонити або нам, або на гарячу лінію, або правоохоронним органам», ― зазначив інспектор.

В Управлінні Держрибагентства у Дніпропетровській області працює телефонна «гаряча лінія»: (096) 400-02-50.

 

Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду”.

Exit mobile version