На головну Відео Історія з перейменуванням Павлограда відкладається: що відомо

Історія з перейменуванням Павлограда відкладається: що відомо

Верховна Рада у п’ятницю, 26 квітня, мала розглядати проєкт постанови про перейменування трьох сотень міст, сіл та районів згідно з законом про деколонізацію. Але це питання відклали.

«Заблоковано постанову №11188 про дерусифікацію 300+ міст, сіл та районів, тож поки що російські назви залишаються на карті України», ― повідомив нардеп Роман Лозинський. Він звинуватив Московський патріархат і усіх тих, хто голосував проти.

Зокрема, відклали через запропоновану назву міста Южне на Одещині, яке мали перейменувати на Порт-Анненталь, розповів народний депутат від «Слуги народу» Степан Чернявський. До нього звернулися його виборці з Южного з проханням перейменувати місто в Південне. У зв’язку з цим, Черняхівський заявив, що наступного тижня планує поїздку до міста, щоб разом з місцевими жителями визначатися з тією назвою, яка імпонуватиме більшості містян.

Що стосується Павлограда, то тут днями зняли пам’ятник Матвію Хижняку — місцеві історики віднайшли документи, за якими він не міг бути засновником Матвіївки, адже на той момент вже 15 років, як помер. Засновником поселення був, ймовірно, його син Петро Хижняківський. Також у місцевій владі підкреслюють, що вважають, Павлоград носить назву на честь Святого Павло ― День міста кілька років тому перенесли вересня на другу неділю липня, коли, за юліанським календарем вшановують апостолів Петра й Павла. До речі, раніше віряни відзначали День Петра і Павла 12 липня. Але у 2024 році дата свята змінюється. Тепер це свято парафіяни ПЦУ святкуватимуть раніше ― 29 червня.

В коментарі «ПТРК» нардеп Роман Каптєлов зазначив, що постанова може потрапити на голосування в сесійному залі на наступному тижні. Також вона може бути розділена, щоб депутати голосували за кожне місто окремо.

Exit mobile version